top of page

Gravid

Är du gravid?

Vi finns här för dig

Vid beskedet om en oplanerat graviditet dyker ofta många känslor och frågor upp. Det är inte ovanligt att känna sig fylld av dubbla känslor; både glad och ledsen, upprymd och rädd. Det är helt normalt, och du behöver inte ha samma känslor nästa dag. 

Insikten om att du står inför ett livsavgörande beslut är överväldigande och kan vara svårt att förstå. Så, ta ett djupt andetag och samla tankarna innan du tar något beslut.

Så vad ska du göra nu? 

Om du misstänker att du är gravid men inte ännu tagit ett graviditetstest som bekräftar om du är gravid så bör du göra det. Du kan få ett kostnadsfritt graviditetstest av oss - fyll i kontaktformuläret nedan

Du kan ta testet första dagen efter utebliven mens första dag. Om du har en oregelbunden menstruation är en god tumregel att vänta 17 dagar sedan du hade oskyddat sex och ta testet då. Då borde resultatet vara tillförlitligt. 

Om du, trots graviditetstestets resultat, är osäker på om du är gravid eller ej kan du kontakta en privat gynekolog för att göra ett ultraljud. 

När du bekräftat att du är gravid har du tre val

1. Behålla barnet

2. Lämna barnet till en adoptivfamilj

3. Abortera barnet

Oavsett vad du beslutar dig för kommer ditt val påverka dig resten av ditt liv, och det du väljer går inte att ändra. Stanna därför upp en stund, fundera och hämta så mycket information du kan. 

Vi vill hjälpa dig att få tillgång till all information som du behöver. Du kan både läsa här på vår sida men också ringa eller chatta med oss. I samtalet vill vi hjälpa dig att reda ut dina tankar och hjälpa dig komma till ett välavvägt beslut. ​

En del vill bara prata med oss vid ett enstaka tillfälle, andra önskar mer tät kontakt över tid. 

Vi anpassar oss efter dina önskemål. Och kom ihåg, alla samtal med oss är kostnadsfria och konfidentiella. 

Vi är här för att lyssna på dig.

Kort om din graviditet de två första trimestrarna

Trimester 1

Vecka 0-7

Läs om bebisens utveckling >

week-7.jpg

v. 0-7 Vid befruktningen skapas livet och allt DNA som förutbestämmer barnets utseende är redan på plats. Allt du kan göra är att ge tid och näring. 

Kroppen börjar snabbt ta form och ca 23 dagar efter befruktningen börjar hjärtat att slå! 

I vecka 7 är barnet ca. 6 mm långt men har redan flera organ under på plats!

Vecka 8-11

Läs om bebisens utveckling >

week 10.jpg

v. 8-11 Barnet växer fort nu, armarna och benen är tydliga och barnet har mycket plats att röra sig på inne i livmodern.  Barnets könsorgan utvecklas dessa veckor och hjärtat är färdigutvecklat.  Nervcellerna börjar utvecklas runt vecka 10, det är oklart när barnet får känsel. I vecka 11 börjat barnet att gäspa

Vecka 12-14

Läs om bebisens utveckling >

week14.jpg

v. 12-14 I vecka 12 kan barnet le och suga på sin tumme. Nackmusklerna blir allt starkare och barnet kan röra på sitt huvud. En del forskning menar att barnet börjar uppfatta ljud, som din röst, redan i vecka 13. I vecka 14 är barnet ca. 6,5 cm långt mellan huvud och stjärt. 

I vecka 14 kan man tidigast se om det är en pojke eller flicka inne i magen.

Trimester 2

Vecka 15-18

Läs om bebisens utveckling >

week14.jpg

v. 15-18 I vecka 16 fungerar nervsystemet och barnets muskler svarar på hjärnans nervsignaler. Barnet börjar också lagra allt mer underhudsfett. 

i vecka 18 är bebisen ca 18 cm lång. Barnet rör på sig mycket och gör små kullerbyttor i magen. 

Fram till vecka 18 kan du göra fri abort i Sverige.

Vecka 19-23

Läs om bebisens utveckling >

week 22.jpg

v. 19-23 I Vecka 19 är barnet 20 cm långt och i vecka 23 ca 27 cm. Barnet växer fort och sinnena utvecklas allt mer. Barnet har utvecklat sin egna dygnsrytm och sover om vartannat, gärna när du rör på dig. Hörseln blir allt bättre. Vissa mätningar har visat att det är 80 decibel i magen. Vecka 22 är den övre abortgränsen i Sverige. 

Vecka 24-28

Läs om bebisens utveckling >

week28.jpg

v. 24-28 Barnet börjar bli allt större och väger ca. 1.1 kg i vecka 28. Barnet kan födas från och med vecka 22 och ha chans att överleva med hjälp av vården. 
Barnet suger ofta på tummen och tränar sig på att andas fostervattnet. Ögonen är nu fullt utvecklade och bebisen börjar reagera vid beröring. 

om graviditeten
Jag önskar få ett kostnadsfritt graviditetstest hemskickat
Graviditetstest

Vad vi erbjuder

Samtal

Om du behöver samtala med någon om dina tankar kring graviditeten finns vi här för dig. 

Du kan antingen ringa eller chatta med oss. 

Du kan vara anonym om du vill.

Läs mer!

Praktisk hjälp

Om du har bestämt dig för att behålla ditt barn och du behöver praktisk hjälp så kan vi hjälpa dig. Vi kan hjälpa dig med boende, ekonomiskt och om du behöver saker till bebisen. Hör av dig till oss!

Läs mer!

Adoptionsstöd

Om du funderar på om du vill adoptera ditt barn till en annan familj kan vi hjälpa dig genom processen, hör av dig till oss!

Läs mer!

All kontakt med oss är kostnadsfri och konfidentiell
bottom of page