top of page
  • Sofi

Min kille säger att jag måste göra abort. 6 vanliga argument som inte håller

Uppdaterat: 13 jan. 2023


1. “Om du väljer att behålla så tvingar du mig att bli pappa”


Att ha sex innebär alltid en risk för graviditet. Det finns inga 100% preventivmedel förutom möjligen sterilisering. "Pappa" är ingenting han blir om du väljer att fortsätta graviditeten - han är redan pappa eftersom graviditeten är ett faktum. Om samlaget varit frivilligt från hans sida betyder det att han har tagit en risk och därför faller argumentet om att han blir tvingad att bli pappa. Enda undantaget då detta argument håller är om du som kvinna har lurat mannen att du är steriliserad, eller om du har våldtagit honom. Argumentet är ett uttryck som grundas i ångest över situation och i en ovilja eller oförmåga att ta ansvar för sin sexualitet samt okunskap om graviditet och fosterutveckling.


2. “Om du gör abort så lovar jag att stanna med dig” eller “om du väljer att behålla så lämnar jag dig” eller

“om du gör abort nu så lovar jag att göra dig gravid om ett år”.


Dessa argument är inte riktiga argument - de är utpressning. Vi möter kvinnor som väljer abort på grund av denna typen av utpressning och det är inte lätt att fortsätta ett ärligt, respektfullt, kärleksfullt förhållande efteråt. Utpressning bottnar inte kärlek, det bottnar i rädsla för framtiden och för att tappa kontrollen. Det bottnar i en oförmåga att se andra lösningar. Löftet om att han stannar eller accepterar att bli pappa senare, bottnar inte kärlek, det är ett desperat försök att återta kontrollen han just upplever att han tappat. Utpressning är aldrig ok, och ett löfte som avges under sådana här omständigheter bör man inte lite alltför mycket på.


3. “Det är egoistiskt att behålla ett barn som måste växa upp utan sin pappa”


Att vara egoistisk är att sätta sitt eget välbefinnande före andras - och egoism är inte precis mammarollens signum. Det är snarare så att när man blir mamma så tvingas man sätta sitt eget välbefinnande efter någon annans. Att vara mamma är att sätta sitt barns välbefinnande före sitt eget, och det är motsatsen till egoistiskt. Om han vill sätta sin egen frihet, sina egna studier, sin egen ekonomi, sina egna intressen före barnets möjlighet att få växa upp med en pappa - då är det det som är egoistiskt. Argumentet kanske håller om du tänker vägra honom att vara en del av barnets liv, eller om du behåller och sedan lämnar honom. Men vanligast är att mannen inte vill bli pappa, han vill inte vara en del av barnets liv och därför säger han att det är egoistiskt av kvinnan att behålla - vilket då är ett förvridet argument och egoismen faller på honom själv.


4. “Det är inte ens ett barn - det är typ som en sjukdom som du kan bota med medicin”


Detta argument och andra liknande - där mannen förminskar barnet i magen till att inte vara någonting, eller till att vara någonting annat än vad det faktiskt är handlar om okunskap, och bottnar verkligen inte i något annat än just okunskap eller möjligen förnekelse och i värsta fall illvilja. I dessa fall kan man tycka lite synd om mannen som inte förstår mer, och man kan behöva hjälpa honom att läsa på om fosterutveckling och vad en graviditet innebär. En sjukdom har inte ett hjärta som slår. En cellklump har inte ett eget specifikt DNA. Om en man använder detta som argument så vet han inte mycket om fosterutveckling, graviditet eller anknytning. Ta inte råd från någon som inte vet vad han pratar om, inte i detta fallet och inte i andra fall heller. Om man ska göra abort så måste man först erkänna och vara informerad om vad en graviditet är och vad en abort innebär. Visa honom filmen om fosterutveckling som du hittar i vår blogg. "Livets mirakel" och be honom avgöra den exakta tidpunkten då det blir ett barn.


5. “Jag är inte redo” eller “det är fel tid”


Detta är egentligen inte ett argument för att göra abort utan ett ärligt uttryck, som kan vara sant och rimligt. När han säger att han inte är redo så handlar det ofta om att han inte är känslomässigt redo, men det kan även handla om att han inte är praktiskt redo. Att inte vara känslomässigt redo när man blir oplanerat gravid är helt rimligt, men känslor behöver tid och bara för att han inte känner sig känslomässigt redo nu - så är det inte säkert att han känner samma sak om nio månader. Om han inte känner sig praktiskt redo nu - så har han nio månader på sig att förbereda sig praktiskt. Finns det kärlek, omsorg, trygghet och förtroende i grunden mellan er och om det finns en längtan och en vilja att leva tillsammans i framtiden så brukar hans känsla av att inte varar redo ändra sig under nio månader. När magen växer växer han också.


6. “Du kan alltid bli gravid en annan gång, men mitt liv kommer vara förstört”


Om han är så övertygad om att ett barn kommer att förstöra hans liv - så är det oerhört riskabelt och dumdristigt att ha en sexuell relation utan att vara steriliserad. Lite som rysk roulette. Det är bara dumt. Om livet blir förstört av ett barn, så har han ju haft samlag med livet som insats, och att komma på det i efterhand är inget annat än dumt. Argumentet är ett uttryck som man använder när man överreagerar. Inte mångas liv blir verkligen förstört för att de får barn - det blir bara annorlunda än vad man kanske hade tänkt sig. Att bli gravid är inte en självklarhet - det vet alla de kvinnor som är infertila, och när han säger att du alltid kan bli gravid en annan gång så talar han om framtiden som en siare. Han vet inget om framtiden och kan inte heller garantera det han påstår. Att göra abort innebär alltid en risk för infertilitet - även om den är liten så finns den, och barnet som ligger i magen nu kommer inte vara samma barn som kommer tillbaka en annan gång. Förlusten blir inte mindre för att man kan bli gravid en annan gång.


2 578 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Samvetet

bottom of page