top of page

5 saker att tänka på när din partner vill att du gör abort

Befinner du dig i en situationen då du lutar åt att vilja behålla barnet, medan din partner vill att du gör abort? Känner du större kärlek till barnet och graviditeten än vad han gör? Det är väldigt ledsamt och sårande när det blir på det sättet, och stressen, oron och osäkerheten kan bli överväldigande. Men det är, trots att det är så tungt, ingenting ovanligt att det blir så här, och det har sina skäl. Här är en lista på fem saker som du kan tänka på när du vill behålla barnet, medan din partner helst vill att du gör abort.


Kom ihåg att du alltid kan höra av dig till oss på oplaneratgravid.se om du vill ha någon att ventilera med om din graviditet.


  1. Män är praktiska. Män tar ofta ett praktiskt perspektiv, såsom "hur ska vi ha råd". De tänker på bilar som behöver bytas, lägenhet som måste uppgraderas och pengar som måste sparas. De kan se en riktigt kostsam historia spelas upp i sitt inre. Det som han kanske inte lyckas tänka på i den kris och den inre tankestorm som han nu upplever är att delar av hans oro kanske är helt obefogad, eller enklare att lösa än vad han tror. Kanske kan ni bo kvar där ni bor i flera år framöver, ni kanske kan få ekonomiskt stöd och hjälp med inköp av nödvändiga prylar om det behövs. Kanske blir det inte så kostsamt som han tänker sig. Om inte du kan hjälpa honom att sortera tankar och oro, så hjälper vi på oplanerat gravid gärna till.

  2. Man behöver inte vara "redo för barn" för att få barn Både män och kvinnor kan få för sig att man måste vara "redo för barn" så fort man får ett positivt graviditetstest. Det är definitivt inte sant. Det är tvärt om orimligt att förvänta sig att man ska känna sig redo på en gång. Det är vanligt att inte känna sig redo för att bli förälder, även då man har planerat länge för att bli gravida. Normalt har man ungefär nio månaders tid att förbereda sig både mentalt och praktiskt för ett nytt barn. Sedan när barnet väl är fött, så har man ännu mer tid att lära sig sin nya föräldraroll. Både föräldrar och barn växer tillsammans, och du och pappan till barnet kommer att fortsätta växa och lära så länge som ni lever.

  3. Det tar längre tid för män att förstå att barnet är verkligt Kvinnor har en biologisk fördel när det kommer till relationen till barnet, och den fördelen är att barnet och kvinnans kroppar är förenade väldigt intimt med navelsträngen. Det gör att barnet kan kännas verkligt för kvinnan långt innan barnet känns verkligt för mannen. Det är inte ovanligt att barnet påverkar henne både fysiskt och känslomässigt långt innan graviditeten ens är synlig. Män kan behöva se ultraljudsbilder, se magen växa, känna barnet sparka och se införskaffade bebisprylar innan de har en ärlig chans till djupare förståelse om att kvinnan faktiskt bär på ett barn, ett gemensamt barn. De band som kvinnan har till barnet får pappor i regel först senare. Din partner känner sig kanske inte redo nu, men det är ingenting konstigt, för honom kan det vara så att barnet bara är det där konstigt positiva graviditetstestet. Ingen vet hur han kommer att känna om en, tre, eller sju månader, när relationen till barnet har fått en chans att gro. Ingen vet hur han kommer känna om han får hålla och se barnet, eller hur han kommer att känna barnets första skoldag.

  4. Förhållandet kommer att påverkas av abort Hur tror du att förhållandet skulle påverkas om du väljer abort? En del män tror att abort är en enkel och snabb lösning som gör att relationen och livet kan fortsätta precis som innan, som om ingenting har hänt. Risken är dock stor att hans fantasi inte stämmer överens med verkligheten. Många kvinnor får svårt att fortsätta med sin partner om de blivit pressade eller påverkade till abort fastän de själva helst hade velat behålla. Det blir allt för svårt att få förtroende och tillit till honom igen. Den här aspekten är jätteviktig att tänka igenom noga, då abort kan få annars fungerande relationer att spricka. Om kvinnan känner sig pressad så kan det ge svåra konsekvenser för relationen.

  5. Är abort kvinnans val? Att säga att abort är kvinnans val är på sätt och vis en floskel, för om sanningen ska fram så måste kvinnan gå igenom många aspekter av situationen innan hon tar sitt beslut, och beslutet kan bli ett som kvinnan egentligen inte vill ta. Så även fast valet ligger på kvinnan, så är det inte så enkelt att det enbart är hon som tar beslutet. Ofta tar pappan stor plats när det kommer till kvinnans val. Han kan försöka påverka hennes känslor genom påståenden om att han kommer att bli deprimerad, påståenden om försämrad vardag, löften om att han vill ha barn men senare men absolut inte nu, och löften om att om hon gör abort så kommer han att bli en bättre, mer omhändertagande, man. Något som sällan räcker som plåster på såren för en kvinna som genomgått en abort som hon egentligen inte ville göra. Det är väldigt ledsamt att det är så här, men det är den dystra verkligheten.

Vi på oplanerat gravid vill hjälpa dig som kvinna att sortera tankarna, så att du kan ta ett beslut som i så hög grad som möjligt går i linje till din egna vilja. Det kan vi göra samtidigt som vi även tar din partners känslor och situation på allvar. Hör av dig på mail eller genom chatten. Du kan naturligtvis vara helt anonym!

18 480 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

Samvetet

1 Comment


Jonathan v
Jonathan v
Aug 25, 2021

Der här texten känns partisk. Det bästa vore att både föräldrarna vill ha barn så blir de bättre föräldrer.

Om mannen inte vill ha barn kan hon göra slut och försöka skaffa en ny man

Like
bottom of page