• Sofi

Att tvingas till abort mot sin vilja

Är du oplanerat gravid och vill behålla medans din partner eller andra i din omgivning pressar dig att göra abort så är du inte ensam. Vi får ta del av många berättelser om hur kvinnor upplever att valet att göra abort blir ett tvång. För att du inte ska känna dig ensam i din situation vill vi här dela en del typiska uttryck som beskriver denna press och tvång som en del upplever.


“Jag är gravid och min kille har börjat hota, manipulera och utpressa mig för att få mig till att göra abort. Jag har alltid vetat att jag aldrig kommer kunna göra en abort på mitt eget barn - men hans hot och elakheter och lovord om allt han ska göra för mig om jag gör abort får mig att tvivla.”


“Jag går sönder! Jag är så ledsen. Jag vill behålla vårt oplanerade barn men min kille har gett mig ett ultimatum. Han lämnar mig om jag inte gör abort. Om jag gör abort säger han att vi kan gifta oss, men om jag inte gör det så lämnar han mig. Jag vill inte leva utan honom men hur ska jag kunna göra en abort! Allt känns helt förstört!”


“Varje dag har jag ångrat den abort jag gjorde för 20 år sedan. Nu är jag gravid och min man vill absolut inte ha fler barn. Om jag behåller barnet, lämnar han oss. Han har sagt att han inte tänker vara närvarande och inte betala en krona, dessutom har han hotat att ringa socialen för att de ska ta våra tre andra barn ifrån mig.”


“Han sätter sina känslor först och tvingar mig att göra abort. Han säger att jag är egoistisk om jag behåller, att jag förstör hans liv och att jag är en svikare. Han säger att han tänker ta livet av sig om jag behåller. Jag fattar inte hur jag ska kunna ta mig igenom detta!”


“Jag är gravid med en kille som jag nyss har gjort slut. Min mamma säger att hon aldrig kommer att hjälpa mig och att jag får klara detta själv om jag behåller. Hon tycker jag är för ung och hon vill inte att jag behåller. Jag känner inte att det blir mitt val om jag gör abort, jag känner att jag gör det för att andra ska bli nöjda.”


Att fatta ett livsviktigt beslut samtidigt som man blir pressad, hotad och manipulerad är mycket svårt. Det blir svårt att veta vad som är sina egna tankar och känslor och vilka som är andras. Det är svårt att veta vad och hur man kan ta ansvar för sig själv och andra. Vart går gränsen för vad som är ok? Friheten att välja används av andra människors önskan genom att utöva press. Det som gör situationen så omöjlig är att man ofta upplevs sitta i en situation där man tvingas välja mellan sitt eget barn och sin partner och samtidigt bära ansvaret för sitt eget och andras liv. Kontakta oss i chatten och dela din börda med oss, så blir den lite mindre tung. Vi vill hjälpa dig att sortera bland känslor och tankar. Vi vill leta efter hoppet i situationen, och hjälpa dig att lägga ansvaret där det hör hemma. Det är inte omöjligt, men det är mycket svårt, det är skillnad.294 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla