top of page
  • Skribentens bildMarie

Hjälp, jag är gravid!

Är du oplanerat gravid? Du kanske står mitt i en storm av känslor just nu. Ibland känns det som att hela världen faller över en. Kanske är du glad, rädd, ledsen eller orolig för att berätta för någon om din situation. Ibland är känslorna så överväldigande att man bara gråter och kan inte definiera vad exakt det är man känner.


I en situation som denna är det viktigt att du verkligen tar dig tid att tänka igenom ditt beslut och ger dig tid att ta in så mycket information som möjligt, men det är inte så lätt mitt i stormen. På Oplanerat Gravid finns vi till för dig som behöver bolla känslor och tankar inför det beslut du behöver ta. Om du vill läsa om vilka möjligheter som finns för dig så har vi skrivit här om dina tre valmöjligheter.


Vilka frågor ställer man sig när man är oplanerat gravid för att kunna ta ett välinformerat beslut? Vi har förberett några frågor som kan vägleda dig att tänka igenom beslutet noga. Du kan läsa alla frågor längre ner på sidan "Dina valmöjligheter", men här följer en liten sammanfattning:


Fundera över vad du kände när du först fick veta att du var gravid och vad känner du nu?

Finns någon i din närhet som påverkar dig i ditt val? Kanske en partner, en förälder eller en vän?

Vad känner du till om hur en abort går till eller vilka eventuella konsekvenser det kan ha för dig?

Vad känner du till om adoption, hur det går till och vilka eventuella konsekvenser det kan ha för dig?

Vad känner du till om stöd och hjälp från samhället eller andra organisationer om du skulle välja att behålla barnet?

Har du varit deprimerad förut?

Vad har du haft för åsikt om abort innan du blev oplanerat gravid?


En övning som du kan göra är att fundera över negativa och positiva konsekvenser av dina tre val: Du kan fortsätta graviditeten, göra abort eller välja att adoptera bort barnet då det är fött. När du listat alla punkter så kan du försöka rangordna vilket som är viktigast för dig och lägg märke till vilka känslor alternativen väcker i dig.


Nu när du funderat över vad som är viktigast för dig så är det viktigt att lyssna till ditt hjärta. Din situation kanske inte ser likadan ut om ett år, eller några år, men ditt hjärta bär du med dig hela livet.


Det handlar om ett stort beslut, så det lönar sig att göra det omsorgsfullt. Kontakta oss gärna i dag för mer information eller om du bara behöver någon att prata med. Här finner du våra kontaktuppgifter.

103 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Samvetet

コメント


bottom of page