top of page

Oplanerat gravid och vilse bland tankar och känslor


När man blir oplanerat gravid innebär det alltid en överraskning. För en del innebär det beskedet en rakt igenom glädjande överraskning som man kan ta emot med glädje och dela med andra. Kanske för att livet är sådant att det passar att få barn. Ekonomin är stabil, relationen mellan mamman och pappan är stabil, man har rätt ålder (vilken det nu är kan man undra), boendet är anpassat för barn och framtiden ser ljus ut. Det var en överraskning, men man är redo.


För en del, många av de som kontaktar oss, så blir överraskningen ett stort orosmoment som överskuggar allt annat i livet, och även om de flesta kan känna en liten kärna av glädje eller nyfikenhet kring livet i magen, så är övriga livet kanske sådant att det inte alls känns roligt. Det stora beslutet - ska jag behålla eller göra abort? - gör att inget av det känns särskilt roligt eller glädjande. Kanske livet är sådant att det inte passar att få barn. Ekonomin är svag, relationen mellan mamman och pappan är ett fiasko, man har fel ålder, bostaden kanske hänger lös eller så finns det inte plats för ett barn och framtiden ser mörk ut därför att man känner att hur jag än väljer så kommer jag att välja fel. Eller hur jag än väljer så blir det ett dåligt beslut. Graviditeten var en överraskning och man är inte alls redo.

I en sådan situation då överraskningen blev en katastrof kan det vara svårt att se klart. Det kan vara svårt att tänka klart. Det är som att man går vilse i sina egna tankar och känslor, och att gå vilse är en otäck och skrämmande känsla. Man går hit och man går dit och ingenstans hittar man ut. Ibland går man bara mer vilse ju mer man springer runt och letar efter utvägen.


Så här står det i bibeln om att gå vilse i livet och hur man hittar ut,


“De rättfärdigas stig är som gryningens ljus, som växer tills dagen är full,

men de ondas väg är som mörkret, de vet inte vart de kan snava.

Mitt barn, lyssna till vad jag säger, hör noga på mina ord. Släpp dem aldrig ur sikte, bevara dem djupt i ditt hjärta. Eftersom de ger liv åt den som finner dem och läkedom åt hela hans kropp.

Mer än allt annat - vakta ditt hjärta, för hjärtat styr ditt liv……

Rikta blicken rakt framåt och ge akt på det som ligger

framför dig. Ge akt på vart du sätter foten, så vandrar

du på fast mark.” Ordspråksboken 4:18-23 och 25-27


När man står inför ett svårt beslut och känslorna rusar, kan det underlätta att fatta sitt beslut på det man anser är rätt att göra. Att göra och välja rätt är nästan alltid svårt, men i det som är rätt växer ljuset. Att vakta sitt hjärta innebär att vara noga med vad man utsätter det för, för det kommer att påverka ditt liv. När man går vilse, gör man det nästan alltid för att man tittar för nära där man sätter foten, och när man ska hitta rätta vägen tillbaka så gäller det att lyfta blicken, så långt fram man bara kan, både i tid och rum. Och vem vet, överraskningen som först var mörk och skrämmande, kanske inte blir det längre, om man hittar vägen till att bli redo.


1 146 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Samvetet

Comments


bottom of page