top of page
  • Sofi

Stöd till dig som är oplanerat gravid

Uppdaterat: 7 juni

Här är en berättelse som en kvinna valt att dela med oss i förhoppning och att någon annan kan känna igen sig i den och kanske känna sig mindre ensam.


"Jag fick mitt första barn när jag var 19 år, det var oplanerat men jag var väldigt glad ändå och det var självklart för mig att behålla barnet. När mitt första barn var ett år blev jag oplanerat gravid igen, och den här gången kändes det väldigt jobbigt. Jag hade precis börjat en utbildning, jag visste nu hur det var att gå igenom en graviditet och förlossning och första tiden efteråt med sömnbrist osv, men tuffare än allt det tillsammans var omgivningens fördömande. Att vara så ung, utan utbildning och oplanerat gravid, inte med ett utan två barn!! Jag visste att jag skulle få höra mer än dubbelt så många fördömande ord den här gången. Barnens pappa (min dåvarande man) var heller inte till någon hjälp, han mumlade något om att vi fick räkna på det ekonomiskt och sen överlät han beslutet till mig. Jag våndades och våndades och till slut bokade jag en tid för abort. Jag fick frågan om jag ville träffa en kurator först och det ville jag. När jag satt hos kuratorn, 20 år gammal och gravid med mitt andra barn, är jag än i dag så tacksam för den kuratorn som inte dömde mig utan lyssnade på mina argument för att göra en abort (vilket mest handlade om vad andra skulle tycka… låter ytligt nu men man är inte så kaxig när man är så ung och är utlämnad till andras välvilja). När jag hade berättat klart tittade hon på mig och sen frågade hon ”men vad vill DU?” Jag funderade och sen sa jag ”jag vill behålla det här barnet”. Då sa hon till mig ”då tycker jag att du ska göra det”. Så jag gick hem och funderade lite till. Sen ringde jag och avbokade aborten, och ringde och bokade en tid på MVC istället. Den barnmorskan blev däremot inte så värst glad, önskade mig inte lycka till utan bara muttrade något och gav mig en tid. Jag bytte sedan barnmorska och gick mina träffar hos en annan som supportade mitt beslut. Att bära och föda ett barn när man från början har varit så ambivalent och får så lite stöd är inte så himla lätt, det blev ingen dans på rosor. Min dåvarande man var inte vidare hjälpsam, inte mina föräldrar heller. Mitt enda stöd var min dåvarande svägerska, hon hade också blivit mamma till flera barn tidigt och stöttade mig helhjärtat  Men det tog ändå lång tid efter förlossningen innan jag orkade knyta an riktigt till barnet, kanske ett par-tre månader, och det tror jag mycket beror på det minimala stöd jag fick och alla negativa omdömen jag tvingades höra, även från de som stod mig nära. Så, med min historia vill jag bara visa hur det var för mig. Jag tror att en abort i många fall kan handla om brist på stöd och support, många skulle säkert vilja och kunna ta hand om sitt barn bara de visste att det fanns NÅGON där som kunde stötta dem mentalt eller praktiskt."


Hos Oplanerat Gravid kan du ansöka om att få del av olika typer av stöd.


Praktiskt stöd: Du behöver fundera på vad det är du behöver praktiskt för att våga eller kunna behålla. Behöver du en vän att fika med för att känna dig mindre ensam eller en bonus mormor kanske? Behöver du hjälp med skjuts, handla, barnvakt, eller behöver du någon som följer med dig till barnmorskan? När du vet vad du behöver så formulerar du ett behov - detta behov använder vi sedan för att hitta någon medmänniska i vårt nätverk som kan fylla detta behov. Eftersom att vi är en kristen organisation brukar vi samarbeta med församlingarna på den plats där du bor. Eftersom vi arbetar med medmänniskor finns så klart inga garantier för att vi hittar någon till alla då det även är viktigt att personkemin stämmer.


Ekonomiskt stöd: Vi kan erbjuda dig en enklare typ av ekonomisk rådgivning. Tillsammans ser vi över dina inkomster och utgifter. Vi kan ge tips på vad det finns för olika bidrag att söka samt erbjuda dig att ansöka om Livsvals ekonomiska stöd. För att ansöka om detta ekonomiska stöd behöver man skicka in sitt gravidtetsintyg samt svara på ett frågeformulär. Livsval har två olika bidrag som man kan ansöka om. Det ena är ett bidrag som betalas ut innan barnet föds men efter vecka 22 och är en engångssumma som är tänkt att fungera som stöd i förberedelserna. Det andra bidraget är ett månadsbidrag som betalas i 12 månader efter att barnet är fött.


Kostnadsfritt samtalsstöd: Vi kan erbjuda dig samtal under graviditeten där du kan få avlasta dig dina bördor och få hjälp att bearbeta och hantera din situation. En av våra medarbetare arbetar som legitimerad KBT terapeut och tar sig an våra kunder kostnadsfritt i den mån det finns tid. I övrigt så går det bra att kontakta vem som helst i teamet på Oplanerat Gravid för att få råd och stöd i beslutet, och även i vissa fall under graviditeten om man önskar det.


Om du behöver stöd för att våga, eller orka fortsätta en graviditet - hör av dig till oss så kan vi berätta mer om vårt praktiska stöd, ekonomiska stöd och det kostnadsfria samtalsstöd du kan få hos oss.48 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Samvetet

Comentarios


bottom of page