top of page
  • Sofi

Vilken ålder är rätt ålder?

Hur gammal börn man vara för att vara en bra förälder? Hur många år behöver man själv ha levt för att ha rätt/möjlighet att ge någon annan liv?

Hur gammal måste man vara för att vara lagom gammal? Är 16 år för ungt? Är 26 inte heller tillräckligt? Vad händer om man är 45 år? Är man för gammal då?


Många kvinnor som vi kommer i kontakt med oroar sig över åldern som antingen är för hög eller för låg. Inte så sällan kan det vara så att kvinnan själv anser att åldern inte är ett problem, medans andra runt omkring henne verkar anse att åldern är fel. Vi försöker ta reda på vilken ålder som anses vara rätt ålder, och det verkar som om de mellan 29 och 36 inte behöver oroa sig över att ha fel ålder, men alla under och över kan lätt få höra att de är för unga eller för gamla.


Vad är det som gör att det tycks finnas någon magisk ålder som passar för att bli förälder? Och vad är det som gör denna ålder så mycket bättre än de andra?


Det verkar inte finnas någon direkt förklaring till varför allt under 29 är för ungt, inte heller varför allt över 36 är för gammalt.


Biologiskt går det inte att sätta en exakt tid då kvinnor blir förmögna att bli gravida och föda barn och amma barn, men så fort en kvinna har fått sin menstruation och brösten är redo att producera mjölk så är det inte ett biologiskt hinder, och biologiskt kan hon också bli gravid och föda och amma barn fram till dess att mensen upphör.

Psykologisk och känslomässig förmåga har inte heller per automatik med ålder att göra, utan påverkas också av erfarenhet och omständigheter och modersinstinkten och anknytning beror inte heller på ålder.


Så mysteriet om den perfekta åldern är ännu olöst. Möjligen så är det så att det utvecklats en norm som säger när en kvinna (och man) är i perfekt ålder för att bli föräldrar.

Och vår uppmaning till er som blir oplanerat gravida och anser att ni är för unga eller får höra att ni är för gamla, är att verkligen undersöka vad som ligger till grund för det påståendet, för det är sällan bara åldern i sig.


353 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Samvetet

Comments


bottom of page