Dina valmöjligheter

Hur ska jag bestämma om jag ska göra abort, adoptera eller behålla barnet?

Tre val

Nyheten om att du är gravid kan ha kommit som en chock. Det är helt normalt om det känns som om tankar och känslor bara snurrar runt. Du kan ha frågor och tankar som: 

- Hur ska jag berätta för pappan till barnet?

- Jag vill behålla barnet men inte pappan, vad ska jag göra?

- Hur ska jag kunna berätta för min familj och vänner?

- Kan jag bli förälder och ändå nå mina mål?

- Hur kan jag lösa det ekonomiskt?

- Vart ska vi bo?

- Jag vill inte abortera barnet men jag kan inte behålla det heller, vad ska jag göra?

- Är abort ett bra alternativ för mig?

- Är abort ett bra alternativ för bebisen?

Vi kan prata med dig om alla dina funderingar och hjälpa dig till det bästa beslutet både för dig och ditt barn.

Här nedan har vi listat några frågor som kan hjälpa ditt på vägen till ett beslut. Ta dig tiden och ge dig själv ärliga svar. 

Klicka här för frågor du kan ställa dig inför ett beslut

Trots att allt känns förvirrande så ta en stund och se över dina valmöjligheter, vad de innebär och vilka konsekvenser det kan få - både för dig och ditt barn. 

I Sverige finns tre valmöjligheter för dig som är gravid, du kan välja att: 

1. behålla barnet

2. lämna barnet till en adoptivfamilj

3. abortera barnet

Ett livsavgörande beslut

Behålla barnet

Tanken på att vara förälder kan kännas väldigt främmande, men faktum är att du redan bär ett liv som du har ansvar för. Ditt första beslut som förälder gör du nu. 

Att vara förälder är bland det svåraste och det mest givande man kan vara. Barn är inte ett hinder för att du ska kunna fullfölja dina drömmar och mål. Många föräldrar berättar istället att deras barn ger en helt ny dimension av glädje och kärlek i deras liv. 

Det är dock bra att man får en antal månader på sig att förbereda sig på föräldraskapet och vad det innebär, för livet är inte detsamma som innan när bebisen väl kommit. Vill du bolla frågor med någon om hur du bäst kan förbereda dig är du varmt välkommen att ta kontakt med oss. Du kan antingen chatta eller ringa oss. 

Oavsett vad omgivningen säger om ditt beslut så är det du som är mamma som bestämmer. 

När du bestämt dig för att behålla barnet bör du ta kontakt med din mödravårdscentral för att träffa en barnmorska som kan följa dig och din bebis genom hela graviditeten.

Om du vill, kan du gå på speciella föräldrakurser för de som väntar sitt första barn. Fråga din barnmorska så kan hon anmäla dig till en sådan. 

 

Adoption

Om du inte har möjlighet att ta hand om barnet men inte vill göra abort kan adoption vara ett bra alternativ för dig och din bebis.
Genom adoption kan du fortsätta med dina livsplaner samtidigt som du ger ditt barn en gåva av liv. Du är i kontroll under hela processen och kan vara med och påverka det hem du vill att ditt barn växer upp i.
 
 Du behöver inte bestämma dig idag om du vill lämna barnet för adoption eller ej. Du har tid att fundera kring ditt beslut och vi finns här för att hjälpa dig ta ett väl avvägt beslut.
Även fast du påbörjar adoptionsprocessen har du senare rätt att ta tillbaka ditt samtycke för adoption om du skulle ändra dig och vilja behålla barnet. Du kan ändra dig ända tills beslutet vunnit laga kraft, vilket det gör först en tid efter barnets födelse. 
Det är den allmänna domstolen som beslutar om adoption baserat på socialtjänstens utredning. För dig som biologisk mamma kan det kännas främmande att vara i kontakt med dessa myndigheter samtidigt som du vill påverka så att ditt barn hamnar i bästa tänkbara hem. Kontakta oss så kan vi hjälpa dig under hela processen. 
 

Abort

Gör ett informerat val baserat på fakta

Innan du tar ett beslut om abort bör du tagit del av fakta om vad en abort är, vilka risker som finns och hur den kan påverka dig. Beslutet du står inför kommer, oavsett vad du väljer, påverka dig livet ut. Du förtjänar därför att veta vilka konsekvenser ditt val kan få för ditt liv. 

Just nu kanske du tänker att...

...pappan vill inte att jag behåller barnet. 

...jag är inte redo för en graviditet.

...jag är helt ensam och kan inte berätta för någon.

...gör en abort ont?

...hur kommer en abort påverka mig emotionellt?

Du är inte ensam, flera av oss som jobbar på Oplanerat Gravid har varit i samma situation som du. Vi är här för att ge dig den information du behöver innan du bestämmer dig. 

Beroende på hur långt graviditeten gått går aborten till på olika sätt. Innan beslut tas om vilken metod man ska använda kommer en läkare göra ett ultraljud där man kan se barnet och fastställa hur gammalt han eller hon är. 

Medicinsk abort

Medicinsk abort är den vanligaste i Sverige och görs fram till gravidvecka 9. Det inleds med att du tar en tablett på sjukhuset. Du kan börja blöda och få mensliknande kramp. 

Efter 1-3 dagar tar du ytterligare en tablett, oftast gör man det hemma själv. Den tabletten gör så att livmodern drar ihop sig och stöter ut barnet. Många berättar om mycket smärta och kraftiga blödningar under denna delen av aborten. 

Barnet och moderkakan kommer oftast ut i toaletten. Det finns flera kvinnor som också berättat att de kan se den lilla bebisen i toaletten. 

Kirurgisk abort

Kirurgisk abort kan göras fram till vecka 13. Det innebär att du blir sövd och bedövad så läkaren kan gå in med instrument i livmodern för att med en sug suga ut bebisen och moderkakan. Om bebisen är för stor för att få plats i sugen görs en så kallad skrapning. Då använder gynekologen eller läkaren sitt instrument för att bit för bit plocka ut barnet genom att dra ut de olika kroppsdelarna. Du blöder ofta några dagar efter aborten. 

Två stegs abort

Två stegs abort sker efter vecka 13. Livmodertappen mjukas upp med ett hormonellt medel och du får inleda aborten med att ta en tablett. Efter ytterligare några dagar får du ta en till tablett som syftar till att påbörja en förlossning. Livmodern börjar krampa och förväntas stöta ut bebisen och moderkakan. Denna metod upplevs än mer smärtsam än den medicinska på grund av att barnet vuxit sig större. 

I vissa fall behöver aborten också avslutas med en skrapning. 

 Här kan du se hur bebisen i magen ser ut vid olika veckor och läsa om din bebis utveckling

 

Du behöver inte vara ensam i ditt beslutsfattande. Vi finns här för att lyssna på dig. 

 

Frågor på väg till ett beslut

Vid en oplanerad graviditet kan det vara svårt att sortera tankarna och det är lätt att bli känslomässigt låst. Fatta inte ditt beslut utan att noga tänka över olika alternativ och deras följder. Många gånger hjälper det om du pratar med någon som kan lyssna och hjälpa dig att hitta rätt väg för dig. Ta dig tid att lyssna på dig själv. Dessa frågor kan hjälpa dig:

 

Vad kände du när du fick veta att du var gravid?

Vad känner du nu över graviditeten?

Vad är det som tynger dig mest om du skulle fortsätta graviditeten?

Vad tänker din partner om graviditeten? Har han åsikter om den och hur mycket påverkar det ditt beslut?


Hur är det med andra nära och kära, föräldrar, dina närmaste, det sammanhang där du lever? Har de åsikter och påverkar det dig?


Vad vet du om avbrytande av en graviditet och dess effekter på kvinnan?


Har du haft depressionsperioder eller benägenhet till depression? Information om depression efter abort hittar du här Depression efter abort.


Vad vet du om det stöd som samhället erbjuder dem som fortsätter sin graviditet?


Hur ser dina värderingar ut? Vad har du haft för åsikt om abort innan du blev oplanerat gravid?


Fundera över positiva resultat av nedan punkter, fundera också över negativa resultat av nedan punkter. Skriv gärna ned dem: 

a) fortsätta graviditeten
b) abort
c) adoption


Vilka av de här punkterna är de viktigaste för dig?

Hurdana känslor väcker de olika alternativen i dig?
Hurdant stöd behöver du när du ska fatta ditt beslut?


Var ärlig och lyssna noga på dig själv och ditt hjärta, eftersom du kommer att leva med ditt beslut resten av ditt liv. Ett beslut som fattats tvärtemot det vi upplever är rätt, kommer vi ofta att ångra efteråt. Det är viktigt att du inte fattar ditt beslut utifrån från andras påtryckningar, eftersom effekterna av beslutet betyder mest just för dig i ditt eget liv.

 

Det handlar om ett stort beslut, så det lönar sig att göra det omsorgsfullt. 

 

Vad vi erbjuder

Samtal

Om du behöver samtala med någon om dina tankar kring graviditeten finns vi här för dig. 

Du kan antingen ringa eller chatta med oss. 

Du kan vara anonym om du vill.

Läs mer!

Praktisk hjälp

Om du har bestämt dig för att behålla ditt barn och du behöver praktisk hjälp så kan vi hjälpa dig. Vi kan hjälpa dig med boende, ekonomiskt och om du behöver saker till bebisen. Hör av dig till oss!

Läs mer!

Adoptionsstöd

Om du funderar på om du vill adoptera ditt barn till en annan familj kan vi hjälpa dig genom processen, hör av dig till oss!

Läs mer!

All kontakt med oss är kostnadsfri och konfidentiell