top of page

Dina valmöjligheter

Hur ska jag bestämma om jag ska göra abort, adoptera eller behålla barnet?

Tre val

Nyheten om att du är gravid kan ha kommit som en chock. Det är helt normalt om det känns som om tankar och känslor bara snurrar runt. Du kan ha frågor och tankar som: 

- Hur ska jag berätta för pappan till barnet?

- Jag vill behålla barnet men inte pappan, vad ska jag göra?

- Hur ska jag kunna berätta för min familj och vänner?

- Kan jag bli förälder och ändå nå mina mål?

- Hur kan jag lösa det ekonomiskt?

- Vart ska vi bo?

- Jag vill inte abortera barnet men jag kan inte behålla det heller, vad ska jag göra?

- Är abort ett bra alternativ för mig?

- Är abort ett bra alternativ för bebisen?

Vi kan prata med dig om alla dina funderingar och hjälpa dig till det bästa beslutet både för dig och ditt barn.

Här nedan har vi listat några frågor som kan hjälpa ditt på vägen till ett beslut. Ta dig tiden och ge dig själv ärliga svar. 

Klicka här för frågor du kan ställa dig inför ett beslut

Trots att allt känns förvirrande så ta en stund och se över dina valmöjligheter, vad de innebär och vilka konsekvenser det kan få - både för dig och ditt barn. 

I Sverige finns tre valmöjligheter för dig som är gravid, du kan välja att: 

1. behålla barnet

2. lämna barnet till en adoptivfamilj

3. abortera barnet

Ett livsavgörande beslut

Behålla barnet

Tanken på att vara förälder kan kännas väldigt främmande, men faktum är att du redan bär ett liv som du har ansvar för. Ditt första beslut som förälder gör du nu. 

Att vara förälder är bland det svåraste och det mest givande man kan vara. Barn är inte ett hinder för att du ska kunna fullfölja dina drömmar och mål. Många föräldrar berättar istället att deras barn ger en helt ny dimension av glädje och kärlek i deras liv. 

Det är dock bra att man får en antal månader på sig att förbereda sig på föräldraskapet och vad det innebär, för livet är inte detsamma som innan när bebisen väl kommit. Vill du bolla frågor med någon om hur du bäst kan förbereda dig är du varmt välkommen att ta kontakt med oss. Du kan antingen chatta eller ringa oss. 

Oavsett vad omgivningen säger om ditt beslut så är det du som är mamma som bestämmer. 

När du bestämt dig för att behålla barnet bör du ta kontakt med din mödravårdscentral för att träffa en barnmorska som kan följa dig och din bebis genom hela graviditeten.

Om du vill, kan du gå på speciella föräldrakurser för de som väntar sitt första barn. Fråga din barnmorska så kan hon anmäla dig till en sådan. 

Känner du oro inför förlossningen och funderar mycket på komplikationer kring graviditet och förlossning är du välkommen att kontakta oss i chatten eller kontakta din barnmorska så hjälper hon dig vidare.

behålla barnet
Abstract Surface

Adoption

Om du inte har möjlighet att ta hand om barnet men inte vill göra abort kan adoption vara ett bra alternativ för dig och din bebis.

Genom adoption kan du fortsätta med dina livsplaner samtidigt som du ger ditt barn en gåva av liv. Du är i kontroll under hela processen och kan vara med och påverka det hem du vill att ditt barn växer upp i.
 
 Du behöver inte bestämma dig idag om du vill lämna barnet för adoption eller ej. Du har tid att fundera kring ditt beslut och vi finns här för att hjälpa dig ta ett väl avvägt beslut.
Även fast du påbörjar adoptionsprocessen har du senare rätt att ta tillbaka ditt samtycke för adoption om du skulle ändra dig och vilja behålla barnet. Du kan ändra dig ända tills beslutet vunnit laga kraft, vilket det gör först en tid efter barnets födelse. 

Det är den allmänna domstolen som beslutar om adoption baserat på socialtjänstens utredning. För dig som biologisk mamma kan det kännas främmande att vara i kontakt med dessa myndigheter samtidigt som du vill påverka så att ditt barn hamnar i bästa tänkbara hem. Kontakta oss så kan vi hjälpa dig under hela processen. 
Adopton

Abort

Gör ett informerat val baserat på fakta

Innan du tar ett beslut om abort bör du tagit del av fakta om vad en abort är, vilka risker som finns och hur den kan påverka dig. Beslutet du står inför kommer, oavsett vad du väljer, påverka dig livet ut. Du förtjänar därför att veta vilka konsekvenser ditt val kan få för ditt liv. 

Beroende på hur långt graviditeten gått går aborten till på olika sätt. Innan beslut tas om vilken metod man ska använda kommer en läkare göra ett ultraljud där man kan se barnet och fastställa hur gammalt han eller hon är. 

Medicinsk abort

Medicinsk abort är den vanligaste i Sverige och görs oftast i hemmet. Det inleds med att du tar en tablett på sjukhuset. Du kan börja blöda och få mensliknande kramp. 

Efter 1-3 dagar tar du ytterligare tabletter, ofta vaginalt. I de flesta fall gör man det hemma själv. Den tabletten gör så att livmodern drar ihop sig och stöter ut barnet. Många berättar om mycket smärta och kraftiga blödningar under denna delen av aborten. 

Barnet och moderkakan kommer ofta ut i toaletten.  

Vill du ta del av andras berättelser?

"Jag ångrar min abort"

"Varför sa ingen något om risken att man skulle se ett foster?"

Kirurgisk abort

Kirurgisk abort kan göras fram till vecka 13. Det innebär att du blir sövd och bedövad så läkaren kan gå in med instrument i livmodern för att ta ut barn och moderkaka. Barn och moderkaka går sönder när den här metoden  används. Du blöder ofta några dagar efter aborten. 

Sen abort

Sen abort sker efter vecka 12-13 och är i genomförande lik den medicinska aborten men är ett mer utdraget förlopp. Livmodertappen mjukas upp med ett hormonellt medel och du får inleda aborten med att ta en tablett. Efter ytterligare några dagar får du ta en till tablett som syftar till att påbörja en förlossning. Livmodern börjar krampa och förväntas föda ut bebisen och moderkakan. Denna metod upplevs mer smärtsam än den tidiga medicinska på grund av att barnet vuxit sig större. 

I vissa fall behöver sena aborter också avslutas med en skrapning. 

Källa

Här kan du se hur bebisen i magen ser ut vid olika veckor och läsa om din bebis utveckling

 

Du behöver inte vara ensam i ditt beslutsfattande. Vi finns här för att lyssna på dig.

Abort
271251557_882091955770121_5611757865460873637_n.jpg

Risker och komplikationer med abort

Känn till hela bilden innan du tar ditt beslut

För att fatta ett välinformerat beslut behöver du beräkna risker och konsekvenser med abort. Riskerna med abort är delvis fysiska, psykiska och själsliga. 

Möjliga fysiska komplikationer:

Infektion 

Kraftig blödning

Ofullständig abort

Skada eller ärrbildning på livmodern (vid kirurgisk abort)

Ökad risk för bröstcancer 

 

Flera av dessa komplikationer kan i värsta fall leda till dödsfall om man inte får hjälp i tid. 

Kvinna dog efter abort

Risker med abort

Möjliga psykiska konsekvenser:

PASS: Post Abortion Stress Syndrome, är ett namn på de symptom som kan drabba kvinnor efter en abort. Det är en term som inte är helt accepterad/antagen av alla forskare, men symptomen liknar de som drabbar oss vid post traumatisk stress. 

  • Skuld, ångest, tomhet, depression, flashbacks, självmordstankar. 

 

Komplicerade känslor man riskerar att uppleva efter en abort

  • Skuld

  • Skam

  • Sorg

  • Depression

  • Mardrömmar

  • Sömnsvårigheter

  • Ånger 

  • Apati

  • Förlustkänslor

  • Oförmåga att fatta beslut

  • Okontrollerad ilska

  • Självskadebeteende

  • Skadad självkänsla

  • Ökade reaktioner vid särskilda datum

  • Svårigheter att glädjas med andras graviditeter

  • Svårigheter med intima relationer

  • Utvecklade känslor agg/avsmak gentemot sin partner
     

Risken att uppleva komplicerade känslor ökar för de med  

  • Starka moderskänslor och anknytning

  • Tidigare erfarenhet av abort

  • Svår beslutsångest

  • Tidigare erfarenhet av depression och psykisk ohälsa

  • Religiös övertygelse

Möjlig existentiell ångest

Graviditet och abort kan väcka existentiella frågor och tankar. Funderingar kring meningen med livet och döden och kan även resultera i existentiell ohälsa. Kontakta oss om du behöver prata om meningen med livet eller döden. 

Frågor på väg till ett beslut

Vid en oplanerad graviditet kan det vara svårt att sortera tankarna och det är lätt att bli känslomässigt låst. Fatta inte ditt beslut utan att noga tänka över olika alternativ och deras följder. Många gånger hjälper det om du pratar med någon som kan lyssna och hjälpa dig att hitta rätt väg för dig. Ta dig tid att lyssna på dig själv. Dessa frågor kan hjälpa dig:

 

Vad kände du när du fick veta att du var gravid?

Vad känner du nu över graviditeten?

Vad är det som tynger dig mest om du skulle fortsätta graviditeten?

Vad tänker din partner om graviditeten? Har han åsikter om den och hur mycket påverkar det ditt beslut?


Hur är det med andra nära och kära, föräldrar, dina närmaste, det sammanhang där du lever? Har de åsikter och påverkar det dig?


Vad vet du om avbrytande av en graviditet och dess effekter på kvinnan?


Har du haft depressionsperioder eller benägenhet till depression? Information om depression efter abort hittar du här Depression efter abort.


Vad vet du om det stöd som samhället erbjuder dem som fortsätter sin graviditet?


Hur ser dina värderingar ut? Vad har du haft för åsikt om abort innan du blev oplanerat gravid?


Fundera över positiva resultat av nedan punkter, fundera också över negativa resultat av nedan punkter. Skriv gärna ned dem: 

a) fortsätta graviditeten
b) abort
c) adoption


Vilka av de här punkterna är de viktigaste för dig?

Hurdana känslor väcker de olika alternativen i dig?
Hurdant stöd behöver du när du ska fatta ditt beslut?


Var ärlig och lyssna noga på dig själv och ditt hjärta, eftersom du kommer att leva med ditt beslut resten av ditt liv. Ett beslut som fattats tvärtemot det vi upplever är rätt, kommer vi ofta att ångra efteråt. Det är viktigt att du inte fattar ditt beslut utifrån från andras påtryckningar, eftersom effekterna av beslutet betyder mest just för dig i ditt eget liv.

 

Det handlar om ett stort beslut, så det lönar sig att göra det omsorgsfullt. 

Frågor

Vad vi erbjuder

Samtal

Om du behöver samtala med någon om dina tankar kring graviditeten finns vi här för dig. 

Du kan antingen ringa eller chatta med oss. 

Du kan vara anonym om du vill.

Läs mer!

Praktisk hjälp

Om du har bestämt dig för att behålla ditt barn och du behöver praktisk hjälp så kan vi hjälpa dig. Vi kan hjälpa dig med boende, ekonomiskt och om du behöver saker till bebisen. Hör av dig till oss!

Läs mer!

Adoptionsstöd

Om du funderar på om du vill adoptera ditt barn till en annan familj kan vi hjälpa dig genom processen, hör av dig till oss!

Läs mer!

All kontakt med oss är kostnadsfri och konfidentiell
bottom of page