top of page
  • Sofi

8 saker att tänka på som ensamstående

1 - Ha tålamod.

Vad är tålamod och hur gör man det? Testa att tänka på det som mod-att-tåla. Tålamod är att vara modig nog att tåla det som är svårt och kanske läskigt. Det du kan göra är att fylla din roll. Att vara modig är inte samma sak som att inte vara rädd - det är en missuppfattning. Mod är att möta det som är läskigt. Tåla är att uthärda det som gör ont eller skaver. Ha tålamod med dina barn och med dig själv. Undvik pressen att fylla två föräldrarroller.


2 - Prioritera

Ofta lever vi med en hel rad “måsten” hängandes över oss. Dessa “måsten” kan man behöva genomskåda för att se att de inte är riktiga måsten utan snarare prestationskrav.

Om det inte finns någon att dela ansvaret med kan uppgifterna och aktiviteterna man måste utföra ensam bli rätt så många. Försök att prioritera och avgöra vad som är verkliga måsten.


3 - Närvaro

Att vara nära i ro. Att sitta och göra läxan tillsammans i ro. Att gå och slänga soporna tillsammans i ro, att läsa en bok tillsammans i ro. Du mår bra av att vara nära ditt barn i ro - det kan ge dig kraft och mod att tåla. Du mår du bra av det och barnet mår bra av det. Det spelar inte så stor roll vad man gör barar man gör det nära varandra och i ro.


4 - Gränser och frihet

Tydliga, rimliga gränser skapar trygghet. Fundera på vilka gränser du behöver att dina barn ska följa för att din vardag ska fungera och för att du ska få den ro du behöver när du är nära dina barn. Sätt inte upp fler gränser än du orkar bevaka. Frihet kommer nämligen av att man vet vart gränsen går. Frihet är inte avsaknaden av gränser - frihet är att veta att man kan röra sig fritt inom vissa gränser.


5 - Var snäll

När ett barn hör sin mamma tala illa om sin pappa så skapar det ingenting positivt för barnet. Du ska inte ljuga och säga att pappan är “världens bästa pappa”, men du kan vara försiktig och så snäll du kan i ditt tal om barnets pappa. För barnets skull.


6 - Sök hjälp

Sök hjälp för dina egna känslor av övergivenhet, besvikelse och sorg som du bär på. Gå och tala med någon som inte är din vän. Någon som kan lyssna aktivt och svara ärligt. Någon som kan utmana dig och hjälpa dig att försonas med händelser i ditt liv. Vi vill gärna slå ett slag för landets alla präster som har själavårdsutbildning och en tro som ger helt andra förutsättningar att ge hjälp och stöd i livets svårigheter. En del pastorer kan även vara goda själavårdare men inte alla har utbildning. Söker du hjälp inom kyrkan är det också gratis. Sök också praktiskt stöd och hjälp i vardagen. Antingen av en anhörig eller från socialtjänsten som kan hjälpa till att ordna en stödfamilj.


7 - Sök kunskap

Sök kunskap om hur det är för ett barn att växa upp med en förälder. Försök lära dig vad forskningen säger och använd kunskapen för att motverka och förebygga.


8 - Sök Gud

Livet är inte gjort för att levas ensamt. Det är inte meningen att vi ska klara av att lista ut allting på egen hand. Den tiden vi lever i nu kan kännas obarmhärtigt ensam och kärlekslös. Sök Gud, läs bibeln, be, sjung en psalm, gå till en kyrka ta nattvarden och hitta en gemenskap som tror och som lever i tillit på Gud snarare än sig själv

.
171 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page