top of page
  • Sofi

Han hotar med självmord


En partners självmordshot i förhållande till en oplanerad graviditet handlar kanske främst om överväldigande rädsla för framtiden och livet i stort.


Många kvinnor upplever det otroligt pressande att behöva vara orolig över hans eventuella självmord. “Om du inte gör abort så tar jag livet av mig.” Du kanske föreställer dig scenariot och inser hur omöjligt det skulle vara att leva med hans död på ditt samvete, och trots att du vill behålla barnet så kan du inte se hur det skulle vara möjligt att göra det om han känner så starkt för det att han är beredd att ta sitt liv - många väljer abort i dessa situationer av den anledningen.


Till dig som har en partner som hotar med självmord vill vi säga - hans självmord är aldrig ditt ansvar, så länge du inte aktivt uppmuntrar honom eller utmanar honom att göra det. Hans självmord är inte ditt ansvar. Om han tar livet av sig är det på hans eget samvete, det är inte ditt ansvar. Det är inte på ditt samvete - det är inte ditt ansvar.


Att du gör abort är inte lösningen på problemet. Alla studier som gjorts kring psykisk ohälsa och abort visar att den snarare ökar än minskar efter en abort. Det är ett falskt hopp att tänka sig att han ska må bra eller ens bättre om du gör abort. Som att hoppa fallskärm med ett lakan och tro att det blir bra. Han kommer inte må bättre för att du gör abort. Att aktivt välja att inte låta sitt barn födas är en erfarenhet som man kan förneka i stunden men senare kommer insikten och ohälsan ökar.


Det som fördriver rädsla är kärlek, och när det handlar om existentiell rädsla (alltså rädsla för att leva livet så som det blir oss givet) så behövs en övernaturlig dos av kärlek.


Det verkar som att kärlek och död är en stark kombination. Som om döden är det ultimata beviset på kärlek. Eller som om äkta kärlek kräver död. I vårt språk står kärlek och död i nära samband till varandra när vi tex säger “jag ska älska dig i nöd och lust tills döden skiljer oss åt” eller “jag älskar dig så mycket att jag skulle kunna dö för dig”.


Att älska någon betyder per definition att ge sitt liv för någon. Att ge sitt liv för den man älskar så att den i sin tur ska få leva. Det är det riktiga förhållandet mellan kärlek och död. Det som står i centrum för den kristna tron är just detta. Kärleken, döden och livet. Att Jesus älskar dig så mycket att han dog för din skull för att du ska få evigt liv. Genom att tro på det han gjorde (dog och uppstod) och på vem han var (100% Gud och 100% människa) genom att vända oss bort från destruktiviteten i våra liv och lita på att hans kärlek till oss kostade honom livet så får vi leva tillsammans med honom i ett annat rike där frid och fred råder. Tron på att det är sant, tron på den stora kärleken fördriver rädsla.


Det hjälper inte din partner att du gör abort. Det är som att lägga plåster på ett brutet ben. Det du kan göra för att hjälpa honom är att kontakta någon av alla jourlinjer som ger stöd i självmords situationer - allra helst en präst. Gå in på 1177 och sök på självmord så kommer du vidare.

Om han inte vill ta emot den hjälp du leder honom till så har du gjort det du kan.218 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Samvetet

Comments


bottom of page